Histeroskopi

Açık cerrahi operasyonlarla oranla DAHA GÜVENİLİR ve etkili alternatif tedavi yöntemleridir. Komplikasyonların görülme sıklığı ve operasyonun riskleri konusunda sınırlı olmaları da büyük avantajdır.

Laparaskopi küçük insizyonlarla kamera yardımıyla karın içinin bir video kamera ile gözlenmesi işlemidir. Histeroskopi ise vajinal yolla rahim ağzından geçip rahim içine girilerek rahim içinin video kamera ile gözlenmesi işlemidir.

Her iki yöntemin avantajları:
- Hastanede kısa kalış (günübirlik cerrahi), erken iyileşme ve erken ayağa kalkma avantajlarına sahiptir.
- Minimal invazif ve az ağrı
- Küçükbir kesi ve minimal bir skar dokusu gelişimi
- Kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonların az görülmesi.

Histeroskopi

Histeroskopi vajinal yolla rahim ağzından geçip rahim içine girilerek rahim içinin video kamera ile gözlenmesi işlemidir. Rahim iç kısmının yanı sıra rahim ağzı ve tüplerin iç kısmını incelemek için de kullanılır.

Histeroskopi ikiye ayrılır:
- Diagnostik histeroskopi: Teşhis amacıyla rahim boşluğunun gözlemlenmesin yanı sıra minimal işlemlerde uygulanabilir.
- Operatif histeroskopi:ise hem teşhis hem de daha komplike cerrahi işlemlerde uygulanır.


Histeroskopinin kullanım alanlarından birkaçı aşağıda sıralanmıştır:

- Aşırı, düzensiz ve anormal uterus kanamaları
- Menopoz sonrası kanamalar
- Kısırlık ve tekrarlayan düşüklerin teşhisi ve tedavisi
- Miyom ve poliplerin tanı ve tedavisi
- Rahim içi yapışıklıkların tanı ve tedavisi
- İpi kopan rahim içi araçın (kayıp spiral, kayıp ria) çıkarılması
Komplikasyonlar:

Histeroskopi, oldukça etkin ve güvenli bir uygulamadır.Tecrübeli ellerde operasyon süresi daha kısa ve komplikasyonlar daha azdır. Ancak nadir de olsa bazen beklenmeyen komplikasyonlar görülebilir. Bunlarda:
- İnfeksiyon ve kanama
- Rahim içi yaralanmalar
- Batın içi organ yaralanması
- İşlem sonrası rahim içi yapışıklıklar
- Anestezi ile ilgili komplikasyonlar
- Operasyon süresinin uzaması sonucu sıvı yüklenmesine bağlı sistemik problemler olabilir.

İşlem öncesi ve sonrası:

Operasyon öncesihastalık bazında bilgilendirilmiş onam formları doldurulur. Özel sağlık sigortası var ise gerekli ön onay işlemleri başlatılır ve sigortadan onay alındıktan sonra operasyon uygulanır.

Bu tür ameliyatlar genel anestezi altında ameliyathane şartlarında yapılır.Ancak bazen spinal anestezi,anestezi doktoru tarafından tercih edilebilir. Operasyonuna girecek hastanın en az 8 saatlik aç kalması gerekiyor; bu açlık tıpkı oruçtaki gibi hiçbir şey yememek ve su dahi içmemek şeklinde olmalıdır.Ameliyat günü her tür takı ve kolye, yüzük v.b takılmamalıdır. Kontakt lens kullanılmamalıdır. Oje varsa çıkarılması önerilir.Ameliyat sonrasında hastanın yanında refakatçi olması tercih edilir.
Histeroskopi operasyonu genellikle 30-40 dakika sürer. İşlem sonrası hastalar yaklaşık 2-4 saat hastanede takip edilirler. takip sonrası problem yoksa eve gönderilir. Hastalar Ortalama 1-2 gün içinde normal hayatına dönebilir, işine başlayabilir. Operasyondan 24 saat sonrasına kadar araba kullanmamak lazım. Operasyon sonrası ağrı kesici ve antibiyotik kullanılmaktadır. Antibiotik hastanın cerrahi işlem sonrası mikrop kapmaması içindir. İlk bir hafta içinde hafif bir lekelenme şeklinde kanama olabilir. Bu nedenle cinsel ilişkide bulunulmaması teorik olarak önerilmektedir.

Patoloji sonucu bir hafta sonra çıkar ve bulgular hakkında doktorunuz tarafından detaylı olarak bilgilendirileceksiniz.

Saatlik 1 pedten fazla kanama, şiddetli kramp ve karın ağrısı, 38 dereceyi aşan ateş veya aşırı vajinal koku durumlarda mutlaka doktorunuzu arayınız.