İdrar Kaçırma

Kadınların jinekologlarına enzor anlattıkları şikayetleri idrar kaçırmalarıdır. Bu şikayetlerin şiddeti biriki damladan, bol miktarda idrar kaçırmaya kadar değişmektedir. daha az rastlanan diğer bir idrar kaçırma tipi ise ani ve şiddetle başlayan idrar yapma hissi ise karakterizedir. Bazen o kadar sıkışma olurki, kişi tuvalete yetişemez ve bir miktar idrarı tuvalet kapısında kaçırır.

Türk toplumunda çok sayıda kadını etkileyen bu durum, hayatınızın doğal bir parçası değildir. Kadınlar yanlış bir inanışla idrar kaçırmayı, menopzoun, çocuk doğurmanın, yaşlanmanın doğal bir sonucu olark kabul eder. Genellikle tek ve basit nedenleri olan idrar kaçırma, sıklıkla tedavi edilebilir bir şikayettir. Günlük hayatı etkileyen mesane kontrolü problemi yaşıyorsanız mutlaka muayene olmaya geliniz. Sorun tamamen giderilmese bile hayatınızın kontrolü tekrar size geçer.

İdrar tutamama bir hastalık değil, bir belirtidir. Bu belirti muhtemelen tedavi edilebilir bir hastalığın bulgusudur. Kliniğimizde yapacağınız kapsamlı bir değerlendirme ile idrar tutamamanızın ardında ne olduğu belirlenecektir.

İdrar tutamama tipleri şunlardır:

-Stres Tipi İdrar Tutamama
Genelde mesane dolu iken ortaya çıkan, ensık rastlanılan idrar kaçırma tipidir. Toplumunda hamilelik, çocuk doğurma ve menopoz nedeniyle mesane kaslarında bazı zayıflıklar ortaya çıkar. Öksürme, hapşırma, gülme, egzesrizler zayıflayan mesane üzerine yarattıkları basınç ile idrarın çeşitli dercelerde kaçmasına neden olur.

-Sıkışma Tipi İdrar Tutamama
Ani ortaya çıkan, şiddetli idrar yapma isteği ve tutamama ile karakterizedir. Mesane kasları aniden ve şiddetle kasılır ve mesanenin içindeki basınç yükselir. Siz bu durumda aşırı idrar yapma hisssedersiniz. İdrar yapmak için size 1-2 dakika vakit kalır. Hastalar az miktrada su içtiklerinde, akan sudan bile etkilenip ani idrar kaçırma hissederler. Sıkışma tipi idrar tutamama idrar yolu enfeksiyonu, mesane taşı gibi nedenleride bu duruma neden olabilir. Barsak problemi, multipl sklerozla bağlantılı sinir sistemi hasarlarından, parkinson hastalığından, Alzheimer hastalığından, felç yada yaralanmalrından da kaynaklanabilir. Aşırı aktif mesane olarak da adlandırılır.

-Karma İdrar Tutamama Birden fazla mekanizma nedeniyle oluşan idrar tutamama vardır. Hastanın iyi sorgulanması iyi muayenesi bunun tespitini ve tedavisini sağlar.
-Taşma Tipi İdrar Tutamama
Mesanenin aşırı dolduğu idrar yapma hissinin kaybolduğu ve gerçek anlamda mesaneden idrarın taştığı durumlardır. İdrar yaparken mesaneninizi istemli kontrol edemediğinizi fark edersiniz ve az bir idrar akımı olur. Mesane yaralanmaları veya üretra hasralarında/bloklarında rastlanır. Diabete bağlı nöromuskuler hasar ve bazı ilaçlar bu tip idrar kaçırmaya buna neden olur.

-Fonksiyonel İdrar Tutamama
Yapılan tetkiklerin normal olduğu, fonksiyonel idrar kaçırmadır. Alzheimer, parkinson gibi nörolojik hastalıklar bunların nedenidir.

-Gross Total İdrar Tutamama
Bu terim, gece ve gündüz sürekli idrar sızıntısını ya da periyodik olarak büyük miktarlarda idrar kaçırmayı ve kontrolsüz idrar sızıntısını anlatmak için kullanılır. Mesanenin idrar tutma kapasitesi yoktur. Bazı insanlar, doğuştan anatomik kusur nedeniyle bu tür idrar tutamama sorunu yaşarlar. Bu idrar tutamama türü, ayrıca, omurilik zedelenmeleri ya da ameliyat sırasında oluşan üriner sistem yaralanmalarından kaynaklanabilir. Vajina gibi, mesane ile komşu yapı arasındaki anormal açıklık da (fistül) gross total idrar tutamama tipine neden olabilir.

Mesane kontrolünün püf noktaları:

İdrar depolanırken, mesane kasları gevşektir ve genişleyebilir. Gevşemiş durumdaki mesaneye, pelvik taban kasları artan kasılmaları ile destek olur.
Mesaneniz ve pelvik taban kaslarınız, idrarın herhangi bir sızıntı olmadan mesanede kalması için birbirleriyle iletişim içindedirler. Mesaneniz dolduğunda, beyne sinirsel uyarılar gönderir.
Yanıt olarak, doğru zamanda ve yerde, YANİ TUVALETTE pelvik taban kaslarınızı gevşetirsiniz ve mesane kasılır ve böylece idrarın üretra yoluyla vücudunuzdan çıkmasını sağlarsınız.

• Kadınlarda “idrar kaçırma” tedavisi olan bir hastalıktır.
Normal günlük işler sırasında, ani ve istemsiz olarak idrarın idrar yolundan dışarı çıkışı “idrar kaçırma” olarak tanımlanmaktadır. Bu durum pek çok kadında utançlık ve sıkıntı yaratır. Bazı kadınlarda günlük yaşamı sınırlandıracak kadar şiddetli olarak da kendini gösterebilir. Profesyonel, sosyal ve kişisel aktiviteleri etkileyebilen bu problemden kurtulup eskisi gibi özgür yaşama dönmek için ve hayat kalitesini artırabilmek için farklı çözüm olasılıkları vardır.
Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda, yürürken veya egzersiz yaparken, ağır bir eşya kaldırırken, oturur ya da yatar durumdan ayağa kalktığınızda idrar kaçırıyorsanız ve bu durumdan kurtulmak için gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorunda kalıyorsanız uzmana başvurmalısınız. İdrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsanız ve tuvalette hiçbir zaman idrarınızı tamamen boşaltamadığınız hissine kapılıyorsanız da uzman görüşü almanız faydalı olacaktır. Böylece eğer varsa idrar kaçırmanızın nedeni ve tipi saptanarak en iyi tedaviye giden yolda ilk adımı atmış olursunuz. Doktorunuz ile, idrar kaçırma konusunu açıkça konuşmanız, tedavi seçeneklerini öğrenmenizi ve bir zamanlar yaşadığınız tam ve aktif yaşam tarzını yeniden kazanmanızı sağlayabilir.

• “İdrar Kaçırma” oldukça sık görülen ve yaşam kalitesini oldukça düşüren bir rahatsızlıktır.
• İdrar Kaçırmanın nedenleri ve risk faktörleri – İlerleyen yaş, Doğum, Menopoz, Obezite, Diyabet, Genetik, Kabızlık, Diğer hastalıklar.

Tedavi

İdrar kaçırmada uygulandığımız TOT-TVT operasyonu toplam 30 dakika süre alır. Genel anestezi veya spinal anestezi ile uygulanabilir. Hastanın çok yaşlı veya genç olması operasyonu etkilemiyor. Bu operasyonda hastamız sabah yatar akşam eve döner, Şekilde görüldüğü gibi mesane boynuna uygulanan hamak şeklinde ufak bir meş ile stres tipi idrar kaçırmada tedavisinde yüksek başarı sağlıyoruz.

Beylikdüzü jinekoloji grubu stres inkontinans (öksürükle olan idrar kaçırma) tedavisinde sağladığı yüksek başarı oranı ile hastalarını ayrı kaldıkları sosyal hayata yeniden kazandırıyor.

Mesane Egzersizleri

Günde 4 kez her seferinde 20 Kegel egzersizi yapmalısınız. (Kegele göre günde 300 kegel egzersizi yapılmalı.) İlk başladığınızda egzersizi 20 kere yapamayabilirsiniz ya da 5sn tutmakta zorlanabilirsiniz. Bunlar sorun değil, yapabildiğiniz miktarı belirleyip ona göre egzersizlere başlayın.

Pelvik taban kaslarınız güçlendikçe yavaşca sayıyı arttırın. Pelvik taban kasını kasmayı öğrendikten sonra farklı pozisyonlarda ve günlük aktivitelerle kombine ederek de egzersizi yapabilirsiniz. Otururken, televizyon seyrederken,otobüs beklerken egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Pelvik taban kaslarınızı güçlendirmeniz altı hafta ya da daha uzun sürebilir. Egzersizleri düzenli yapmalısınız.